Programma . Veiligheid
Openbare orde en veiligheid
Openbare orde en veiligheid
Projectleider ondermijning (€ 104.100 incidenteel, nadeel)
Wat te bereiken?
Het tegengaan van ondermijning van de democratische rechtsorde is fundamenteel in de 8e opgave van het Interbestuurlijk programma: goed openbaar bestuur in een veranderende samenleving. De bestrijding van ondermijningsactiviteiten heeft ook in gemeente Dronten aandacht.
Hoe te bereiken?
Vanuit de landelijke agenda, de (concept) Veiligheidsstrategie Midden Nederland als het huidige IVB (2016-2019) is de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit een speerpunt. Ook voor het nieuwe IVB (2020-2023) wordt voorgesteld om ondermijning als speerpunt te benoemen. Aangezien ondermijning een zeer abstract en ongrijpbaar fenomeen is, is het cruciaal goed zicht te krijgen op de omvang hiervan en belangrijker nog een effectieve aanpak hierop. Binnen het huidige cluster veiligheid ontbreekt het hiervoor eenvoudigweg aan voldoende capaciteit waardoor uitbreiding op dit thema noodzakelijk is. Het is een onderwerp dat weliswaar vanuit de veiligheidshoek wordt aangepakt (bestreden), maar door de gehele organisatie en gemeente (gemeenschap) speelt en voelbaar is. Wij stellen dan ook voor de eerste aanzet (inzicht krijgen in de gemeentelijke problematiek en de hoogte ervan) 1 Fte voor de functie van integraal projectleider ondermijning (schaal 11 € 104.100) aan te stellen. De verwachting is dat een eerste verkenning plus de daarvoor noodzakelijke aanpak op casusniveau dusdanig veel werk voor diverse afdelingen (denk aan handhaving en Publiekszaken) oplevert dat verdere formatie uitbreiding noodzakelijk is om de gewenste aanpak slagvaardig uit te voeren.
Toelichting
De bestrijding van ondermijningsactiviteiten heeft ook in gemeente Dronten aandacht.
Gebleken is dat de werkwijzen tot voor kort vooral zuilair, sec vanuit de eigen portefeuilles werd ingestoken.
Momenteel wordt hard gewerkt om een intern samenwerkingsverband in te richten waarbij over de specifieke vakgebieden heen zal worden (samen)gewerkt.
Dit zal als basis dienen om die samenwerking in de bestrijding van ondermijningsactiviteiten, uit te breiden met meer interne maar later ook externe partijen.
Specifieke kennis over integrale aanpak en daaruit te verwachten resultaten is binnen de gemeentelijke organisatie onvoldoende aanwezig om het volledige potentieel inzichtelijk en daarmee benutbaar te maken.
Zeker nu het ministerie BIZA en de provincie Flevoland eveneens aansturen op verdergaande bestrijding van ondermijningsactiviteiten is het zaak om vanuit goed openbaar bestuur de mogelijkheden die er zijn om multiproblematiek in de ondermijningsactiviteiten, te gaan benutten.
Hierbij valt te denken aan een verdergaande integrale aanpak met in- en externe samenwerkingspartners en burgerplatforms, het openbaar maken/delen van informatie, waardoor deze informatie ook effectief ingezet/gebruikt kan worden, digitale ondersteuning binnen en vanuit de bij de bestrijding betrokken partijen, burgerparticipatie etc.
De verdergaande integrale aanpak, onder andere ondersteund met bovengenoemde faciliteiten zal uiteindelijk niet alleen primair resulteren in succesvollere bestrijding van ondermijningsactiviteiten, maar secundair ook bijdragen aan verbetering van het sociaal-maatschappelijk leefklimaat, passend in een beeld waarbij de lokale democratie sterker en zelfredzamer wordt.
Onderwerp | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |
Projectleider Ondermijning | -104 | -104 | -104 | -0 |
(Bedragen x 1.000)
Onderzoek naar ondermijning binnen (permanente) bewoning recreatiewoningen (Bedrag p.m. incidenteel, nadeel)
Het permanent bewonen van recreatiewoningen is niet toegestaan. Landelijk zijn thema's als belastingontduiking, witwassen, vormen van fraude, ondermijning en mensenhandel of uitbuiting op vakantieparken hierbij actueel.
Permanente bewoning leidt tot slechte leefomstandigheden, verstoring van natuur, criminaliteit, overlast en onveiligheid en is een voedingsbodem voor ondermijnende activiteiten. Er is nog geen compleet beeld bij de aard en de omvang van de problematiek in Dronten. Hiervoor is onderzoek nodig. Omdat geen structurele handhaving op deze overtredingen plaatsvindt, is het aannemelijk dat permanente bewoning van recreatiewoningen in Dronten in enige vorm voorkomt.
Wat te bereiken?
Bijdragen aan verbetering van het sociaal-maatschappelijk leefklimaat, passend in een beeld waarbij de lokale democratie sterker en zelfredzamer wordt.
Hoe te bereiken?
Landelijk is gebleken dat handhaving op (permanente) bewoning van recreatiewoningen complex en vooral tijdrovend is. Het vergt een integrale benadering met politie, de belastingdienst en de vreemdelingendienst met slimme inzet van handhavingsmiddelen. Daarbij doet het een groot beroep op toezicht en de juridische inzet door lange juridische processen (bezwaar en beroep).
Voorgesteld wordt om hier in 2020 mee te starten. Daarvoor zal een plan van aanpak worden ontwikkeld met mogelijk verschillende wijzen van aanpak. Deze wordt uw raad aangeboden. Tegelijkertijd wordt ook een raming van de kosten opgenomen in deze aanpak.
Onderwerp | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |
Onderzoek naar ondermijning binnen (permanente) bewoning recreatiewoningen | p.m. | p.m. | p.m. | 0 |
(Bedragen x 1.000)